top of page

Het verzandde verleden

  • jannie
  • 12 aug 2018
  • 2 minuten om te lezen

Dit is een kaartje met het verdwenen dorp De Westen, vlakbij Den Hoorn. Dit dorp is door verstuiving van de kaart verdwenen, op de site van de waddenvereniging heb ik daar informatie over gevonden.

ook op Texel werd een dorp door overstuiving verlaten in de In de vroege middeleeuwen bevond zich aan de noordwestzijde van het eiland de inham van Ente. Aan de monding van de inham ontstond een dorpje dat eerst de naam Wambinghe droeg, later Wambense, Wambays, Westeynde en tenslotte De Westen. Het lag op de plaats waar nu de Jan Ayeweg uitkomt op de Westerweg. De Westen was een periode het belangrijkste dorp van het eiland maar rond 1550 werd het grotendeels door duinzand begraven. Ook de akkers werden ondergestoven en rond dezelfde tijd verzandde de haven. De bewoners trokken weg. De kerk bleef staan maar werd in 1571 door de Watergeuzen vernield, op de toren na. Die bleef nog tot in de negentiende eeuw overeind als baken voor de zeevaart. Bij de plek van de toren staat nu de stolpboerderij het Torenhuus, wiens naam aan de toren herinnert.

Zo zijn er ook nog "verdwenen"haventjes op Texel, o.a. het haventje van Nieuweschild, dit ligt net ten oosten van Oosterend.

De eigenlijke naam was Nieuwe Schil, schil betekent een geul of kreek in ondiep water "Het Schil"was een schelpenbank ten oosten van Texel

Ten hoogte van Oost ontstond in de loop van de 17e eeuw een dorpje aan de dijk. Het kreeg de naam Nieuw Schild. Bewoners hielden zich vooral bezig met de visserij en de vele (buitenlandse) schepen die voor Oude Schild en Nieuw Schild lagen. Loodsen begeleidden ze richting zee; vaklieden zorgden voor scheepsonderhoud. Proviand regelen en overladen van handelswaar waren ook een bron van inkomsten. Met het verdwijnen van de koopvaardijschepen, is Nieuw Schild gesneuveld. Enkel de scheepshelling bleef nog in gebruik. Ter hoogte van het vroegere haventje staat de IJzeren Kaap. Het vormde, samen met de Hervormde Kerk en toenmalige molen (Molenbuurt) een bakenlijn voor de scheepvaart.

De oestervisserij was ooit zeer lucratief. Tussen 1835 en 1845 werd daarvoor een haven aangelegd, net buiten de dijk bij Nieuweschild. Een wierdijk bood kleine schepen een veilige ligplaats. Lang heeft Oosterend er niet van geprofiteerd. Oesters zijn een luxeproduct en afhankelijk van de welvaart. De verkoop kende pieken en dalen. Bij een lage omzet had men geen geld voor het onderhoud van oestergronden; vissers ver- kochten teveel oesterzaad. Na 1845 ging het bergafwaarts – ook met de haven.

wil je nog meer info over texel er zijn heel wat interessante boeken te vinden, bij bol.com heb ik dit boek van wilma eelman gevonden verhalen over 600 jaar Texel en Texelaars met leuke en interessante feiten.

Ā 
Ā 
Ā 

Comments


©2018 by passie voor Texel. Proudly created with Wix.com

bottom of page